MOVEET update

'Mobility, vehicle fleet, energy use and emissions forecast Tool for Europe' 2.0 ontwikkeling

MOVEET is een analytische tool gebaseerd op systeemdynamiek dat beleidsproblemen met betrekking tot vervoer en klimaatverandering kan aanpakken. MOVEET schat de vervoersvraag, vlootevolutie en emissies in, alsook de beleidseffecten en effecten van technologische maatregelen in transportgerelateerde sectoren, die betrekking hebben op alle vervoersmodi in de verschillende wereldgebieden tot 2050.  

Het model bestaat uit 57 wereldgebieden, waarvan veel ťťn enkel land vertegenwoordigen, d.w.z. alle Europese landen en andere grote wereldeconomieŽn. 

Nadat we zo’n vijf jaar het model gebruikten in verschillende projecten, willen we het model verbeteren, zodat we de betrouwbaarheid van de voorspellingsresultaten voor de komende jaren kunnen verzekeren.

Eerst updaten we de data van de voertuigvloot voor wegtransport. De eerste ontwikkelingsfase van MOVEET werd afgesloten in 2011 en de meeste gegevens bestaan vooral uit historische jaargegevens tot 2005. De update dekt vooral de verdeling tussen technologieŽn met conventionele voertuigaandrijving (verbrandingsmotoren op diesel of benzine) en de nieuwe en alternatieve technologieŽn zoals de plug- in hybride elektrische voertuigen (PHEV), elektrische voertuigen, al dan niet met range extender ((ER)EV), …

Een tweede vernieuwing betreft de vlootevolutie. De modellering van de vlootemissie is voornamelijk gebaseerd op informatie of aannames over de technologie van de voertuigen in de vloot. Meestal correleert de voertuigtechniek met de leeftijd van het voertuig (bijv. emissieklasse). Naast de verkoop van nieuwe voertuigen wordt de leeftijdsverdeling van de vloot ook beÔnvloed door andere auto's die de vloot binnenkomen en verlaten (bv. import en export van gebruikte auto’s, en end-of-life voertuigen). In MOVEET zal een mechanisme ingebouwd worden dat de in- en uitstroom van tweedehandsvoertuigen meeneemt. Dit zal leiden tot meer precieze rekenresultaten voor emissies, met name in de regio's of landen waar het marktaandeel van gebruikte auto’s belangrijk is. Het zal ook resulteren in een verbetering van MOVEET tegenover the state-of-the-art.

Tenslotte gaan we een data service voorzien rond de database die wordt gebruikt in MOVEET. We worden vaak gecontacteerd door overheden en particuliere bedrijven met de vraag om toekomstige problemen en kansen te identificeren. De nood aan specifieke data-analyses wordt meer prominent; niet alleen op microniveau van mobiliteit, dat meestal omgaat met het gedrag van automobilisten, maar ook op meso- en macroniveau, namelijk reisplanning en mobiliteitsplanning op lange termijn. De doelstellingen van deze data service projecten maken het noodzakelijk gegevens zo te manipuleren dat men inzicht heeft in de onderliggende structuren en mechanismes van het model. Omdat we steeds meer geconfronteerd worden met paywalls om online data te vinden voor data vergelijkbaar met wat we verstrekten met de TREMOVE database, willen we op een gelijkaardige manier data services verstrekken op basis van de MOVEET databank.

rapporten

nog geen rapport beschikbaar

presentaties

10-15 juli 2016, Joko Purwanto gaf een presentatie over MOVEET: Mobility, vehicle fleet, energy use and emissions forecast tool (paper) op de 14e World Conference on Transport Research, Shanghai, China

periode

2016 - 2017

opdrachtgever

VLAIO (KMO Innovatie)

medewerkers

Joko Alloysius Purwanto

contact

Joko Alloysius Purwanto

+32 16 31.77.37
referentie: 15070