CITRUS

CoŲperatieve intelligente vervoerssystemen voor vrachtwagens in Vlaanderen (BelgiŽ) in de praktijk getest

Via het project CITRUS wil de Vlaamse overheid de verkeersveiligheid op de Belgische (autosnel)wegen verhogen, de CO2-uitstoot verlagen, en de mobiliteit bevorderen door gebruik te maken van C-ITS systemen.  

Ingewonnen data uit voertuigen en/of wegkantsystemen wordt gebruikt om in real-time weggebruikers pro-actief te informeren. Beschikbare real-time verkeersinformatie moet snel, efficiŽnt en effectief worden gedeeld in het transportnetwerk.  

Binnen CITRUS wordt:

  • een companion app ontwikkeld om waarschuwingen te versturen naar vrachtwagenchauffeurs die een incident of wegenwerken naderen om file-staart aanrijdingen en pechstrookaanrijdingen te voorkomen
  • een Intelligente aansturing van verkeerslichten op basis van real-time verkeersinfo geÔmplementeerd (groene golf-principe). Naderende voertuigen ontvangen informatie over de groentijd of de optimale snelheid om groen te hebben. Dit kan nadien worden gebruikt voor de dynamische aansturing van verkeerslichten in functie van verkeersstromen. De verkeerslichten op de N203a in Halle (verbinding tussen R0 en E429) worden gebruikt als piloot, en eventueel ook aanrijroutes naar de havens van Antwerpen en Zeebrugge.
  • de levering van goederen op congestie-vermijdende wijze aangestuurd. Het verzenden van Colruyt-leveringen wordt verder geoptimaliseerd op basis van Real-time verkeersinfo, door o.a. verder in te zetten op congestie-vermijdend dispatchen en efficiŽntere communicatie met chauffeurs.  

Binnen CITRUS is TML verantwoordelijk voor het monitoren en evalueren van de impact van de ontwikkelde C-ITS toepassingen. TML ondersteunt de selectie van relevante use cases, de ontwikkeling van C-ITS toepassingen en de organisatie van verschillende workshops.

OfficiŽle projectwebsite: https://www.citrus-project.eu/ 

persbericht

17 februari 2017: Lars Akkermans gaf een interview voor Het Nieuwsblad p. 10-11, De verkeersinfo waar u ťcht wat aan hebt

rapporten

Nog geen rapport beschikbaar

periode

2016-2019

opdrachtgevers

Innovation and Networks Executive Agency (INEA)

in samenwerking met

Be-Mobile, Flow, Vlaamse Overheid Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Haven van Antwerpen, Haven van Zeebrugge, Colruyt Group

medewerkers

Lars Akkermans, Griet De Ceuster

contact

Lars Akkermans

+32 16 31.77.34
referentie: 16011