CIVITAS Hasselt

Ondersteuning indieningsdossier CIVITAS voor de Stad Hasselt

CIVITAS is een Europees project ter promotie van duurzaam vervoer in steden. Met het CIVITAS Initiatief wil de Europese Commissie steden ondersteunen in het implementeren van een ambitieus, geÔntegreerd en duurzaam vervoersbeleid.

CIVITAS I is opgestart begin 2002, CIVITAS II startte begin 2005. Wegens het succes van de vorige twee acties wordt CIVITAS opnieuw herhaald: tot 28 juni konden steden zich kandidaat stellen voor CIVITAS III (‘CIVITAS Plus’).

Transport & Mobility Leuven is er van overtuigd dat de Stad Hasselt een goede kans maakt om in aanmerking te komen voor het nieuwe CIVITAS project en hielp de stad  bij de kandidaatstelling. Hasselt is immers in heel Europa gekend voor zijn gedurfde en innovatieve aanpak van de stedelijke mobiliteit, onder andere dankzij de gratis bussen. Hasselt vormt een consortium samen met de steden Verona (ItaliŽ), ZŁrich (Zwitserland), La Valetta (Malta), Nova Gorica (SloveniŽ) en Mielec (Polen) en hun aangesloten partners (bv. lokale transportbedrijven en onderzoeksinstellingen).

Als het voorstel goedgekeurd wordt zullen Hasselt en zijn lokale partners (De Lijn, i-City en TML) 1 800 000 euro kunnen ontvangen van Europa om onder andere hybride bussen in het centrum te laten rijden die ruim 30% minder verbruiken, zeer weinig schadelijke polluenten uitstoten en veel stiller zijn. In samenwerking met i-City worden innovatieve diensten aangeboden rond real-time reisinformatie over draadloos internet. Je PDA of GPS zal je vertellen welke vrije parkeerplaats het dichtst bij je bestemming ligt, de plaats kunnen reserveren ťn je er, via de kortste weg naar toe loodsen. Transport & Mobility Leuven zal de impact van de voorgestelde maatregelen berekenen. 

rapporten

Op 20 juli verscheen er in het Belang van Limburg een artikel over CIVITAS Hasselt
(p. 63, titel: 'Autovrij stadscentrum en propere bussen in 2012')

Persbericht van 4 juni 2007

periode

2007

opdrachtgever

Stad Hasselt

medewerkers

Kristof Carlier

contact

Griet De Ceuster

+32 16 31.77.30
referentie: 07.07