Klimaatplan Frankrijk

Klimaatplan voor transport en huishoudens in Frankrijk

TML en ECOFYS France maakten een studie rond “drastische verminderingen van broeikasgassen in 2050” in de transport en woningsector in Frankrijk. TML keek naar de vermindering in de uitstoot van broeikasgassen in de transportsector.

TML bekeek met het TREMOVE model de mogelijkheden ter vermindering van de CO2-uitstoot tot in 2020. Slechts zeer bescheiden verminderingen zijn mogelijk in deze eerste periode. Maatregelen die een bijkomende taks opleggen met een goed hergebruik van de taks zijn kosten effectief, terwijl subsidies van openbaar vervoer niet effectief zijn voor het verminderen van CO2-emissies. Maatregelen met het grootste CO2-verminderingspotentieel zijn technologische maatregelen.  

TML bekeek de evolutie in de verre toekomst, 2020-2050 met behulp van scenario's. De belangrijkste drijvende krachten achter een verdere vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zijn technologische innovaties en gedragsveranderingen. Het gebruik van plug-in hybride voertuigen in combinatie met de zeer lage CO2-inhoud van Franse elektriciteit laat toe om in 2050 CO2-verminderingen van 30% ten opzichte van 1990 te bereiken. Een meer voluntaristisch scenario met daar bovenop zeer belangrijke gedragsveranderingen levert CO2-verminderingen op tot 70%.

rapporten

Het eindrapport kan je hier downloaden (in het Frans).

periode

2006 - 2007

opdrachtgever

Franse overheid

medewerkers

Bruno Van Zeebroeck, Kris Vanherle

in samenwerking met

Ecofys (NL), Axenne (FR)

contact

Kris Vanherle

+32 16 31.77.38
referentie: 05.25