EMDAS

Omgevingsmodellering voor geautomatiseerd rijden en actieve veiligheidssystemen

Autonome, geautomatiseerde voertuigen en voertuigen met functies die de bestuurder ondersteunen, staan hoog op de internationale onderzoeksagenda. Analisten voorspellen een zeer groot marktpotentieel in verschillende sectoren. Met dit project willen we het onderzoek naar voertuigautomatisering mogelijk maken ter voorbereiding van een verwachte potentiŽle markt in de komende 5 jaar.

Het project start met een bus die al in zijn zijwaartse (laterale) verplaatsingsrichting geleid wordt (dus automatische besturing), en waarvoor reeds een uitgebreide veiligheidsanalyse voor gebruik in de openbare ruimte beschikbaar is. Tijdens het project doen we ervaring op en verrichten we verder onderzoek naar methodes voor de uitvoering van een incrementele veiligheidsanalyse, door toevoeging van voorwaartse (longitudinale) begeleiding van deze bus.

Binnen EMDAS verwerken we aspecten van het menselijke rijgedrag in een geautomatiseerd voertuig. TML ontwikkelt daartoe een objectief kader voor de analyse van de veiligheidsimpact gerelateerd aan het gebruik van autonome voertuigen. Daarenboven ontwikkelt TML ook een toepasbaar HMI kader voor de optimale inschatting van risico’s en acties die een bestuurder in een dergelijke autonome omgeving zou kunnen nemen.  

publicaties/presentaties

15 juni 2017, Sven Maerivoet gaf een interview over Experimenting with self-driving busses. What is the effect on traffic behaviour?

11 December 2015, Sven Maerivoet volgde het debat "The future of the selfdriving car", op het Festival van de Gelijkheid, Gent

1 oktober 2015, Sven Maerivoet gaf een presentatie op de  Bits & Chips conference in Den Bosch over de impact van autonome voertuigen

Persbericht Flanders Drive / AVICA programma

28 mei 2015, Sven Maerivoet nam deel aan een hoorzitting in het Vlaams parlement over autonome voertuigen (video - transcript)

rapporten

Er is nog geen rapport beschikbaar

periode

2015-2017

opdrachtgever

IWT

partners

Flanders’ DRIVE/MAKE, Universiteit Gent, Siemens Industry Software, TomTom Maps, Xenics, VDL Bus & Coach Roeselare

medewerkers

Sven Maerivoet, Lars Akkermans, Kristof Carlier

contact

Sven Maerivoet

+32 16 31.77.33
referentie: 12.69