De Super Eco Combi en het Nederlands klimaatbeleid

23060
2024
Nederland onderzoekt hoeveel de Super Eco Combi (SEC), als onderdeel van een groter pakket CO2-reductiemaatregelen, kan bijdragen aan de internationaal overeengekomen klimaatdoelstellingen tegen 2030 - 2040. TML en Panteia analyseren het marktpotentieel van de SEC in verschillende scenario’s en beoordelen de impact op de efficiëntie van het vrachtvervoer, met aandacht voor verkeersveiligheid, infrastructuur en economische voordelen.


Nederland wil weten hoe de Super Eco Combi (SEC), een voertuigcombinatie van 32 meter lang en 72 ton zwaar, kan bijdragen aan haar klimaatdoelen voor multimodaal goederentransport. In dat kader werkt TML samen met Panteia aan een studie naar het marktpotentieel van de SEC en hoe dit vervoersmiddel de CO2-uitstoot tegen 2030 - 2040 kan verminderen.

We verkennen het gebruik van de SEC in drie verschillende scenario’s: tussen logistieke knooppunten, rechtstreeks tussen bedrijven of een combinatie van beide. Hierbij worden technische vereisten zoals het type goederen, de rijomstandigheden en de wegstaat in kaart gebracht om de veiligheid en infrastructuur te waarborgen. De studie schat vervolgens de impact van de SEC op het aandeel vrachtvervoer en de economische en maatschappelijke voordelen in en vergelijkt dit met andere CO2-reductiemaatregelen.

Daarnaast worden de effecten op verkeersveiligheid, files en het chauffeurstekort meegenomen. Het onderzoek moet inzichten bieden om de kosten en baten van de SEC goed af te wegen, wat cruciaal kan zijn voor het halen van de klimaatdoelen.

Periode

2024

Opdrachtgever

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (NL)

Partners

Panteia

Ons team

Tim Breemersch
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign