Mobiscore

16065 / 19044 / 20028 / 21008
Van 2017 tot 2019
Mobiscore is een tool die de bereikbaarheid van een woning beoordeelt op basis van duurzame mobiliteit, met als doel bewoners bewust te maken van de mobiliteitsimpact van hun woonplaats. TML ontwikkelde de methodiek achter Mobiscore en leidde het project om tot een objectief en gebruiksvriendelijk eindresultaat te komen.


Mobiscore is een instrument dat een bereikbaarheidsscore toekent aan een huis of perceel. De score geeft aan hoe goed verschillende voorzieningen (treinstation, bushalte, school …) op een duurzame wijze bereikbaar zijn - te voet en/of met de fiets dus. De tool werd gelanceerd in juni 2019.


Met de ontwikkeling van Mobiscore wil het Departement Omgeving mensen bewustmaken van de mobiliteitsimpact die de keuze voor een bepaalde woonplaats met zich meebrengt. De ecologische voetafdruk van een gemiddeld Vlaams gezin ligt immers hoger dan in de buurlanden. Dat is vooral te wijten aan het hoge aantal voertuigkilometers per inwoner, een aantal dat verbonden is aan onze woonplaats en de manieren waarop we ons kunnen verplaatsen om te werken, winkelen, onze vrije tijd doorbrengen enz.

De beslissing over de aankoop of huur van een woonplaats is een invloedrijk moment waarop kan worden aangezet tot gedragswijziging. Door deze informatie eenvoudig te bundelen en aan te bieden op de website van Mobiscore (www.mobiscore.be), kunnen locaties gemakkelijk met elkaar vergeleken worden. De score van een locatie kan (via een API) ook direct worden getoond op de immobiliënwebsites.

TML ontwikkelde de achterliggende methodiek voor dit instrument en stuurde de andere projectpartners aan om tot een objectief, informatief, sturend en grafisch aantrekkelijk eindresultaat te komen.

Vervolgstudie
Een half jaar na de lancering van de Mobiscore voerde TML, i.s.m. het Departement Omgeving, een grondige analyse uit. Het doel van deze vervolgstudie was niet enkel het begrijpen van de huidige Mobiscore, maar ook het doorgronden van de sensitiviteit van de verschillende parameters, en op basis daarvan voorstellen te doen om tot een verbeterde Mobiscore te komen die beter aansluit bij de beleidsdoelstellingen.

Update

In 2019 analyseerde TML de Mobiscore om inzicht te krijgen in de factoren die leiden tot verschillen tussen scores en waarom bepaalde buurten meer of minder scoren dan verwacht. De studie richtte zich op het onderzoeken van de gevoeligheid van de parameters en het formuleren van verbeteringen om de Mobiscore beter af te stemmen op beleidsdoelstellingen.

Hiervoor werden de milieukosten, die aan de basis liggen van de Mobiscore, herberekend met geactualiseerde data, terwijl de oorspronkelijke methodologie grotendeels behouden bleef. Vervolgens werd een bijgestelde Mobiscore ontwikkeld op basis van deze nieuwe milieukosten. Deze score werd vergeleken met zowel de oorspronkelijke Mobiscore als een alternatieve scoreberekening om verschillen en verbeterpunten in kaart te brengen en aanbevelingen te doen.

Press
Hoe "duurzaam" is de locatie van uw woning? Bereken het zelf met de nieuwe Mobiscore. [VRT News, 18/06/2019]

Periode

Van 2017 tot 2019

Opdrachtgever

Departement Omgeving

Partners

Marlon, Traject

Ons team

Dirk Engels, Gitte Van Den Bergh
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign