UPPER

22025
TML ondersteunt het Horizon Europe-project UPPER door een cross-evaluatiemethodiek en evaluatieplannen te ontwikkelen. Dit project richt zich op het stimuleren van openbaar vervoer in Europese steden door middel van 84 maatregelen en innovatiemodellen, met als doel het gebruik van openbaar vervoer met meer dan 30% te verhogen.


UPPER (Het potentieel van openbaar vervoer in Europa optimaal benutten, Unleashing the Potential of Public Transport in Europe) is een Horizon Europe-project dat loopt van januari 2023 tot december 2026.

UPPER wil de rol van openbaar vervoer als hoeksteen van duurzame en innovatieve mobiliteit te versterken. Het project zal een combinatie van maatregelen implementeren om mensen uit de auto te krijgen en hen het openbaar vervoer in steden in heel Europa te laten gebruiken.


UPPER werkt samen met tien steden en regio's: Valencia, Rome, Versailles Grand Parc - Île de France, Oslo, Mannheim, Lissabon, Leuven, Boedapest, Thessaloniki en de Hannoverregio. De belangrijkste mijlpalen van het project zijn een toename van het gebruik van het openbaar vervoer met meer dan 30% en van de gebruikerstevredenheid met meer dan 25%, zonder iemand achter te laten. Op operationeel niveau zal UPPER 84 maatregelen implementeren en werken aan vijf innovatiemodellen om de keuzes van gebruikers positief te beïnvloeden: (i) mentaliteit en cultuur, (ii) stedelijke mobiliteitsplanning, (iii) het ecosysteem van mobiliteitsdiensten, (iv) beheer van het wegennet en (v) democratisch bestuur.

Het project zal een geïntegreerde en holistische aanpak hanteren om volgende doelen te bereiken:
  • De samenwerking tussen autoriteiten en exploitaten vergemakkelijken.
  • Een fysieke en digitale omgeving aanbieden om de maatregelen te testen.
  • De bestaande plannen voor duurzame stedelijke mobiliteit (SUMP's) actualiseren.
  • Het openbaar vervoeraanbod optimaliseren in lijn met gebruikersbehoeften en -patronen.
  • De gebruikers betrekken bij de besluitvorming over mobiliteit.
  • Gedragsverandering ten gunste van het gebruik van openbaar vervoer aanmoedigen.
  • Een aantrekkelijk, efficiënt, betrouwbaar, veilig, inclusief en betaalbaar openbaar vervoersysteem tot stand brengen, zoals geschetst in het MaaR-concept (Mobiliteit-als-een-Recht).

Een cruciale activiteit in het project is de consistente en transparante monitoring en evaluatie van de uitgevoerde maatregelen, resulterend in een duidelijke effectbeoordeling. Deze taak wordt geleid door de KU Leuven. TML ondersteunt deze taak met de ontwikkeling van een cross-evaluatiemethodiek en evaluatieplannen op lokaal en projectniveau.

Opdrachtgever

Europese Commissie, Horizon Europe

Partners

KU Leuven

Ons team

Dirk Engels
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign