Implementatie LEZ Brussel

16061
Van 2016 tot 2017
Ter voorbereiding van de Brusselse lage-emissiezone onderzochten TML en Traject maatregelen om huishoudens en bedrijven aan te zetten tot gedragsverandering en mobiliteitsarmoede te beperken. TML was verantwoordelijk voor de kwantitatieve analyse en de kosten-batenanalyse, wat leidde tot de invoering van enkele gewestelijke maatregelen.


Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voerde in januari 2018 een lage-emissiezone in om de stedelijke luchtkwaliteit te verbeteren. Ter voorbereiding voerde TML samen met projectpartner Traject een studie uit naar begeleidende maatregelen om Brusselse huishoudens en bedrijven aan te zetten tot de gewenste gedragswijziging en om potentiële mobiliteitsarmoede-effecten daadwerkelijk tot een minimum te herleiden. Een aantal van de voorgestelde begeleidende maatregelen werd intussen ook effectief geïmplementeerd. De studie omvatte een doorgedreven benchmarkstudie bij andere grootsteden die een LEZ invoerden, een stakeholdersanalyse via focusgroepen bij verschillende betrokkenen en een identificatie van de socio-economische en mobiliteitsprofielen van de betrokken particulieren en bedrijven. Door middel van een kosten-batenanalyse werd de resulterende lijst van maatregelen tot slot nog gerangschikt naar wenselijkheid.


Binnen dit project nam TML vooral het kwantitatieve luik voor haar rekening. Naast externe databronnen konden we daarvoor ook beroep doen op onze eigen databronnen. Zo werd het model MOVEET, dat door TML zelf werd ontwikkeld, binnen deze studie ingezet om een goede indicatie te krijgen van het aantal voertuigen per leeftijdsklasse. TML was ook verantwoordelijk voor de kosten-batenanalyse van de maatregelen.

Het resultaat van de studie is een confidentieel adviesrapport waarin de voorgestelde begeleidende maatregelen grondig onderbouwd werden.

Naar aanleiding van dit rapport heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beslist om de volgende maatregelen in te voeren:
  • Het voorzien van extra uitzonderingen, zoals bv. voor marktvoertuigen.
  • Het ter beschikking stellen van 4 P+R-parkings.
  • Subsidies, zoals een hervorming van de Bruxell’AIR modal shift-subsidie naar een meer flexibel mobiliteitspakket en een nieuwe subsidie die kleine ondernemingen moet ondersteunen om hun voertuigen te vervangen.
  • Het opstarten van een studie om een Mobility Point op te richten.
  • Het instellen van een overgangsperiode tot oktober 2018: enkel waarschuwingen.

Het rapport is confidentieel. Meer info over het onderzoek is beschikbaar in de bijgevoegde PowerPoint. Alle info over de invoering van de lage-emissiezone in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is te vinden op hun website.

Periode

Van 2016 tot 2017

Opdrachtgever

Leefmilieu Brussel (voorheen BIM)

Partners

Traject

Ons team

Sebastian Vanderlinden, Bruno Van Zeebroeck
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign