Demonstratieproject Merelbeke

19019
Van 2019 tot 2023
In Merelbeke werd een demonstratieproject opgezet om gedeelde mobiliteitssystemen te integreren in de ruimtelijke ontwikkeling. TML voerde een mobiliteitsanalyse uit en ontwikkelde samen met projectpartners een visie die mobiliteit en verstedelijking combineert, met aandacht voor microcentraliteit en het gebruik van zachte vervoersmodi.


Merelbeke ligt in de rand van Gent en kent reeds enkele jaren een sterke bevolkingstoename en mobiliteitsproblematiek. In de huidige maatschappelijke context is het wenselijk dat de ruimtelijke ontwikkeling van steden en gemeenten niet langer gestuurd wordt door het autoverkeer alleen. Door een alternatief gedeeld mobiliteitssysteem als sturende factor te nemen voor de ruimtelijke ontwikkeling van steden en gemeenten, kunnen we verstedelijking transformeren tot een toekomstgerichter en duurzaam alternatief.
Het demonstratieproject in Merelbeke was een voorbeeld van hoe deze doelstelling kan worden bereikt, rekening houdend met de locatiespecifieke context van bestaande of nieuwe cruciale plekken.


Binnen dit project diende Merelbeke als demonstratiegemeente voor alternatieve ruimtelijke structuren en mobiliteitssystemen (o.a. deelmobiliteit). Het concept microcentraliteit stond daarbij centraal: voorzieningen worden gespreid over meerdere kleinere kernen die zich richten op kortere verplaatsingen met zachte modi.

Binnen dit project voerde TML in een eerste fase een mobiliteitsanalyse uit. De analyse gebeurde enerzijds kwantitatief, aan de hand van bestaande cijfers en data, een herkomst-bestemmingenonderzoek op het grondgebied van Merelbeke (uitgevoerd in 2019), ruimtelijke ontwikkelingen enzovoort, en anderzijds op een kwalitatieve manier, aan de hand van een perceptieonderzoek bij verschillende actoren.

Op basis van deze analyse ontwikkelden we, samen met de andere projectpartners, een visie waarin twee sporen werden geïntegreerd, met name mobiliteit en verstedelijking. Naast deze visie bepaalden we ook randvoorwaarden en -maatregelen.
Tot slot werden er enkele cases uitgelicht waar het mobiliteits- en verstedelijkingsvraagstuk samenkomen. Het doel hiervan was voornamelijk om de visie te vertalen in ontwerpend onderzoek op micro- en mesoschaal.

Periode

Van 2019 tot 2023

Opdrachtgever

Provincie Oost-Vlaanderen

Partners

1010au, Verena Balz, Meneer De Leeuw

Ons team

Hanne De Naegel, Dirk Engels
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign