Short Sea Shipping
TML onderzocht de emissies van Short Sea Shipping in vergelijking met wegtransport, waarbij nauwkeurige data werd verzameld van verschillende parallelle trajecten in samenwerking met transporteurs en reders. Het doel was om wetenschappelijke onderbouwing te bieden voor de promotie van SSS als alternatieve vervoersmodus.
Short Sea Shipping (SSS) staat voor het transport van goederen of personen via de zee, waarbij geen oceanen overgestoken worden. SSS wordt sterk gepromoot voor lange afstanden, zowel door nationale als internationale overheden, als een alternatief voor wegtransport. Om wetenschappelijke ondersteuning te krijgen voor deze promotie, onderzocht TML het verschil in emissies tussen deze twee transportmodi. Samen met enkele transporteurs en reders werd data verzameld voor verschillende parallelle trajecten. TML berekende met behulp van deze detaildata de emissies zeer nauwkeurig, zodat een eerlijke vergelijking mogelijk was. De resultaten zijn voorgesteld op een persconferentie aan de Vlaamse minister-president.
De studie wees uit dat er geen duidelijke winnaar is in deze vergelijkende studie. SSS scoort beter dan wegverkeer op het vlak van CO2-emissies, maar scoort minder goed op vlak van NOx-, SO2- en PM-emissies. CO2 heeft een impact op klimaatsverandering; dit is een mondiaal probleem. NOx, SO2 en PM hebben een impact op regionale luchtkwaliteit. De strenge emissiereglementering van de afgelopen jaren hebben het wegverkeer opmerkelijk milieuvriendelijker gemaakt. Een gelijkaardige golf van milieureglementering bleef uit voor scheepvaart, waardoor scheepvaart momenteel slechter scoort voor de meeste polluenten. Recent worden evenwel nieuwe beleidsmaatregelen genomen om zeevaartemissies te reduceren.
In 2016 vond er een actualisatie plaats. We hanteerden dezelfde methode voor twee nieuwe trajecten. Er is (opnieuw) geen eenduidige winnaar in deze vergelijkende studie: SSS scoort beter dan wegverkeer op het vlak van CO2-emissies, gelijkaardig wat betreft NOx- en PM-emissies en slechter wat betreft SO2-emissies. Beide modi vertonen een verbetering in 2016 in vergelijking met 2008. De verbetering bij SSS is merkelijk groter dan wegverkeer met spectaculaire verbeteringen voor SO2 (tot factor 20 beter), PM (tot factor 10 beter) en voor NOx (factor 3-4 beter).
De conclusie van de studie in 2008 wordt bij deze bevestigd: SSS had een grote inhaalbeweging te maken op vlak van milieuprestaties. Uit deze studie kunnen we concluderen dat SSS deze inhaalbeweging inderdaad heeft gerealiseerd.
Zowel de Europese Commissie als de IMO hebben gewerkt aan milieureglementering. Als de trend van verbetering van milieuprestaties in de scheepvaart zich doorzet, dan valt te verwachten dat SSS in de toekomst deze race zal winnen.