Evaluatie van de maatregelen voor CO2-voorschriften voor lichte vrachtvoertuigen na 2020

14051
Van 2014 tot 2017
TML droeg bij aan de economische en milieueffectenevaluatie van mogelijke ontwerpopties voor CO2-voorschriften voor auto's en lichte vrachtvoertuigen, op basis van de MOVEET- en EDIP-modellen, om de impact op de vervoersmarkt en sociale gelijkheid te analyseren en zo nieuwe, bindende emissiedoelstellingen te ondersteunen.


Aangezien wegtransport verantwoordelijk is voor 80% van de vervoersuitstoot binnen de EU, is het belangrijk om die uitstoot drastisch terug te dringen. Voor lichte vrachtvoertuigen werden er door de Europese Commissie al bindende emissiedoelstellingen vastgelegd, in maatregelen voor passagiersvoertuigen en bestelwagens (respectievelijk 443/2009 en 510/2011). Beide maatregelen dragen in grote mate bij aan de 60%-norm.


Voor de periode na 2020 waren er echter bijkomende beleidsmaatregelen nodig om de broeikasgasemissiedoelstellingen te behalen. Bovendien was het noodzakelijk om nieuwe, bindende emissiedoelstellingen te bepalen voor lichte vrachtvoertuigen.

De algemene doelstelling van dit project was de doorlichting van mogelijke ontwerpopties voor de CO2-voorschriften voor auto’s en lichte vrachtvoertuigen. We berekenden voor elk van de ontwerpopties ook de te verwachten impact. Die opties zijn gebaseerd op volgende elementen:
  • De uitwerking van een scenario waarbij een aandrijflijntechnologie wordt ontwikkeld en nieuwe technologieën worden geëvalueerd.
  • Een evaluatie van het gepaste doelstellingenniveau.
  • Een evaluatie van de modaliteiten en de verkenning van een combinatie van modaliteiten.
  • Een evaluatie van de economische impact, onder andere de effecten op het vlak van competitieve neutraliteit en sociale gelijkheid en een macro-economische evaluatie op Europees niveau.
  • Een milieueffectenevaluatie.

TML heeft bijgedragen aan de economische en milieueffectenevaluatie, vooral ondersteund door de resultaten van het MOVEET- en EDIP-model.
MOVEET werd gebruikt om de impact op de vervoersmarkt in te schatten, waaronder de vraag naar vervoer, de vlootsamenstelling en, hieraan gerelateerd, de emissies van lichte vrachtvoertuigen en hun energieverbruik.
EDIP gebruikten we om een inschatting te maken van de effecten van de voorgestelde regulerende maatregelen op vlak van sociale gelijkheid.

Periode

Van 2014 tot 2017

Opdrachtgever

Europese Commissie, DG CLIMA

Partners

CE Deflt, TNO, Cambridge Econometrics

Ons team

Tim Breemersch, Christophe Heyndrickx, Thomas Blondiau, Joko Purwanto
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign