Inrichtingsplan woonontwikkelingsgebied Wakkerzeelsebaan - Ursulinenstraat Wijgmaal

20062
Van 2021 tot 2022
De sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal wil vanaf 2023 een perceel in Wijgmaal ontwikkelen, waarvoor een inrichtingsplan met energieconcept en ontwikkelingsstrategie moest worden opgesteld. TML zorgde ervoor dat het inrichtingsplan een evenwicht biedt tussen verkeersleefbaarheid en de haalbaarheid van duurzame mobiliteitsoplossingen.


De sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal wil haar perceel in Wijgmaal, begrensd door de Wakkerzeelsebaan, Baron Descampslaan en spoorweg, bebouwen vanaf 2023. Het ruimtelijk structuurplan Leuven schrijft voor dat er een inrichtingsplan moet worden opgemaakt voor het hele woonontwikkelingsgebied Wakkerzeelsebaan - Ursulinenstraat vooraleer de afzonderlijke deelgebieden aangesneden kunnen worden. Het doel van deze opdracht was het opstellen van een inrichtingsplan met bijhorend energieconcept en ontwikkelingsstrategie. Het ontwerp kwam tot stand in participatie met de betrokken actoren.


Het resultaat is een rapport dat elementen bevat op drie schaalniveaus:
  • Op schaal van het plangebied werd er een stedenbouwkundig ontwerp, een energieconcept en een ontwikkelingsstrategie opgesteld. Ook werd er een mobiliteitstoets uitgevoerd die aanvragers van omgevingsvergunningen toelaat om tegemoet te komen aan de MOBER-vereisten.
  • Op schaal van het perceel van Dijledal werd een meer gedetailleerd inrichtingsplan opgesteld met bijhorende richtlijnen.
  • Op schaal van het studiegebied werden aanbevelingen gemaakt die men kan opnemen in het programma voor het gebiedsgericht initiatief woonkern Wijgmaal.

Het project verliep in vier fasen. In de verkennende fase werden de ambities vastgelegd voor de verschillende domeinen. In de testfase werden er, aangestuurd vanuit deze ambities, verschillende ruimtelijke scenario’s bekeken. In de derde fase werd er een prototype uitgewerkt door te meten (aan de hand van duurzaamheidsmeters en kentallen) en te toetsen (met de verschillende overlegorganen). Ten slotte werd het prototype in de laatste fase verder verfijnd en vertaald naar een gedragen actieplan.

Doorheen het project bewaakte TML het evenwicht tussen de verkeersleefbaarheid en de haalbaarheid van het inrichtingsplan. De ambities op vlak van duurzame modi zijn hoog voor dit plangebied. Daartegenover staat de ambitie van Infrabel om de spoorwegovergangen te supprimeren. Bovendien zullen de nieuwe woningen en functies nieuwe verkeersstromen genereren. TML ging op zoek naar oplossingen die actieve en duurzame weggebruikers stimuleren en onderzocht de haalbaarheid in het kader van de bestaande verkeersstructuren.

Met dit inrichtingsplan en de bijhorende strategie kan Dijledal verder met de bouw van duurzame, betaalbare woningen op haar perceel.

Periode

Van 2021 tot 2022

Opdrachtgever

Stad Leuven, dienst Ruimtelijk en Duurzaamheidsbeleid, De sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal

Partners

1010 architecture urbanism, Plant en Houtgoed, DUSS Explorers, PREO

Ons team

Hanne De Naegel, Dirk Engels
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign