Effecten van te zware voertuigen op de weginfrastructuur en de verkeersveiligheid

20004
Van 2020 tot 2021
Deze studie, in opdracht van de World Road Association PIARC, onderzoekt de impact van overbelaste voertuigen op wegeninfrastructuur en verkeersveiligheid en doet aanbevelingen voor betere naleving van gewichtslimieten. TML coördineerde het project en presenteerde beste praktijken voor de detectie en handhaving van voertuigen met overgewicht.


Landen over de hele wereld hebben gewichtslimieten vastgesteld voor voertuigen die gebruik maken van het wegennet. De belangrijkste doelstellingen van deze limieten zijn het behoud van de wegeninfrastructuur en de waarborging van de verkeersveiligheid van het voertuig. Ondanks de gewichtslimieten die door de autoriteiten zijn vastgesteld, overschrijden sommige voertuigen deze limieten, waardoor te zware voertuigen de weginfrastructuur kunnen beschadigen of doen instorten en een gevaar voor de verkeersveiligheid kunnen vormen.


Deze studie, in opdracht van de World Road Association PIARC, geeft een antwoord op twee belangrijke vragen. Wat is de impact van overbelaste voertuigen op de wegeninfrastructuur en de verkeersveiligheid, zowel vanuit technisch/structureel als vanuit economisch perspectief? En welke passende beleidsmaatregelen kunnen worden genomen om ervoor te zorgen dat zware voertuigen beter voldoen aan de heersende regelgeving op dit gebied? Daarnaast werd ook gekeken naar de redenen van vrachtvervoerbedrijven om voertuigen met overgewicht te gebruiken.

TML presenteerde daarbij samen met haar consortiumpartners een compilatie van beste praktijken en beleidsmaatregelen (zowel succesvolle als niet-succesvolle) om de detectie en handhaving van voertuigen met overgewicht aan te pakken: op vlak van technologie (bv. wegen in beweging), maar ook op vlak van vervolging (boetes, immobilisatie van lading enz.) en gedragsverandering van chauffeurs en de vrachtindustrie (bijvoorbeeld educatie).

Om wereldwijd informatie te verzamelen met betrekking tot gewichtslimieten, voertuigen met overgewicht en de impact ervan, verzamelden we gegevens door middel van literatuuronderzoek en een online enquête onder de leden van PIARC. We analyseerden de impact van overgewicht op de infrastructuur op drie manieren: theoretisch, via literatuurstudie en (aanvullend) via simulaties.
De impact van te zware voertuigen op de verkeersveiligheid toetsten we in eerste instantie aan fundamentele ingenieurstheorie. Dit werd vervolgens getoetst aan en ondersteund door vergelijking met bestaande wetenschappelijke literatuur die de basiseffecten meet en minder directe veiligheidseffecten beoordeelt.


TML was nauw betrokken bij alle projecttaken en was coördinator van de studie.

Periode

Van 2020 tot 2021

Opdrachtgever

PIARC

Ons team

Tim Breemersch
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign