Innovatieve Economische Modellen

18026
Van 2018 tot 2019
TML onderzocht in opdracht van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling welke innovatieve economische modellen de overheid zou moeten ondersteunen om het mobiliteitssysteem te verduurzamen. De studie identificeerde no-regret maatregelen en belangrijke factoren, met een focus op auto- en ritdelen en de platformeconomie.


Welke innovatieve economische modellen zouden we als overheid best steunen, en op welke manier? Dat was de aanleiding voor deze studieopdracht voor de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Omdat de scheidingslijn tussen de circulaire economie en de klassieke lineaire economie niet altijd even duidelijk is en omdat sommige innovatieve economische modellen nog in hun kinderschoenen staan, verbreedden we eerst de kijk op het onderzoek en vroegen we ons af of er geen no-regret maatregelen bestaan om ons mobiliteitssysteem te verduurzamen. Dat zijn maatregelen die de maatschappij met nagenoeg 100% zekerheid in de goede richting sturen. Daarmee zouden we ook de eerder klassieke modellen de goede richting kunnen uitsturen i.p.v. een of enkele van de vandaag bestaande marginale modellen te promoten.


Om tot die no-regret maatregelen te komen, keken we welke factoren de maatschappij en de economische modellen beïnvloeden. Om de impacts van IEM beter te kennen, voerden we ook een literatuurstudie en enkele gevalstudies uit en namen we een aantal interviews af. De focus lag hierbij op auto- en ritdelen, met enkele aandachtspunten wat betreft de platformeconomie. Op basis daarvan formuleerden we een aantal handvaten voor een duurzaam mobiliteitsbeleid.

Periode

Van 2018 tot 2019

Opdrachtgever

Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

Ons team

Bruno Van Zeebroeck
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign
Loading