CEF MKBA Balen

23090
Van 2023 tot 2024
Infrabel legt een tweede geëlektrificeerd spoor aan op lijn 19 tussen Neerpelt en Balen-Werkplaatsen. TML voerde een maatschappelijke kosten-batenanalyse uit om de economische, maatschappelijke en financiële impact van deze investering te beoordelen.


Infrabel werkt aan de aanleg en elektrificatie van een tweede spoor op lijn 19, die Neerpelt verbindt met Balen-Werkplaatsen. Deze spoorlijn speelt een rol in het lokale Belgische goederenvervoer en het internationale verkeer tussen Budel (NL) en de haven van Antwerpen (BE).

Het project maakt deel uit van het EU Green Deal-initiatief en zet in op duurzaam transport en een modale shift. Door een tweede geëlektrificeerd spoor aan te leggen, wordt het mogelijk om het goederenvervoer per spoor tegen 2030 te verdubbelen. Dit draagt bij aan klimaatneutraliteit en een aanzienlijke reductie van broeikasgasuitstoot. Tegelijkertijd worden capaciteitsproblemen, zoals op de Montzen-route, opgelost om de doorstroom van goederen en passagiers tussen Antwerpen, Nederland en Duitsland te verbeteren.

TML analyseerde de maatschappelijke, economische en financiële impact van het project via een kosten-batenanalyse. De voordelen zijn een vlotter passagiers- en goederenvervoer, een veiligere omgeving dankzij het verdwijnen van een weg-spoorkruising en een betere verkeersdoorstroming wegens de verdubbeling van het spoor. De keerzijde bestaat uit hogere investeringen en onderhoudskosten voor het spoor.

De MKBA laat TUC RAIL toe om een CEF-dossier in te dienen.

Periode

Van 2023 tot 2024

Opdrachtgever

TUC RAIL

Ons team

Griet De Ceuster, Eef Delhaye
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign