De tweedehandsmarkt van elektrische wagens in de EU

21094
Van 2021 tot 2022
TML heeft de impact van beleidsmaatregelen voor de decarbonisatie van het bedrijfswagenpark in verschillende lidstaten onderzocht. Hierbij lag de focus op de effecten op CO2-reductie, evenals de kosten- en distributie-effecten van deze maatregelen per lidstaat en inkomensgroep.


Beleidsmaatregelen met betrekking op het wagenpark maken veelal abstractie van belangrijke distributie-effecten van zowel kosten als baten van de interventie. Om te begrijpen welke bevolkingsgroepen de kosten en baten van deze beleidsinterventies dragen, is een goed begrip van de tweedehandsmarkt van wagens belangrijk. De reden hiervoor is voornamelijk dat indien maatregelen op bedrijfswagens gericht zijn, deze wagens altijd een tweede leven krijgen op de private markt.

Voor deze studie gebruikten we de
 MOVEET-tool om simulaties uit te voeren. We actualiseerden de vlootdata in MOVEET op basis van de meest recent beschikbare data en we ontwikkelden een afgeleid vlootmodel met bedrijfswagens als een aparte klasse. De distributie-effecten tussen inkomensgroepen hebben we met ad hoc berekeningen ingeschat.

Naast het eindrapport met onze analyseresultaten, maakte TML een eenvoudig scenariotool om de impact van varianten van beleidsmaatregelen te raadplegen.

Het project kadert in het Electric Fleets Programme van Transport & Environment, dat pleit voor beleidsmaatregelen die het gebruik van elektrische wagens bij bedrijven zouden bevorderen.

Periode

Van 2021 tot 2022

Opdrachtgever

European Federation for Transport and Environment AISBL (T&E)

Ons team

Péter I. Pápics, Kris Vanherle
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign