Wat beïnvloedt de keuzes bij de aankoop van auto’s en bestelwagens in Vlaanderen?

21093
Van 2021 tot 2023
Deze studie analyseert hoe het aankoopgedrag van Vlamingen richting groenere voertuigen gestuurd kan worden, met focus op de invloed van verschillende factoren en hun elasticiteiten ten opzichte van mobiliteitsbelastingen. TML gebruikt historische aankoopgegevens en discrete keuze-experimenten, waarbij geneste en gemixte logitmodellen worden toegepast om de effecten van mobiliteitsbelastingen of -subsidies te simuleren.


In deze studie onderzoeken we hoe en in welke mate het aankoopgedrag van de Vlaming gestuurd kan worden in de richting van groenere voertuigen. Hierbij beantwoorden we volgende onderzoeksvragen:
  • Welke factoren hebben een invloed op het aankoopgedrag van Vlamingen bij de keuze voor een auto of bestelwagen?
  • In welke mate spelen deze factoren een rol in de aankoopbeslissingen?
  • Wat zijn de elasticiteiten van de aankoopbeslissingen ten opzichte van de verschillende factoren en hoe kan ermee rekening gehouden worden bij mobiliteitsbelastingen?
In onze analyse maken we een onderscheid tussen het aankoopgedrag van natuurlijke personen en rechtspersonen en tussen nieuwe voertuigen en tweedehandsvoertuigen. Leasingwagens worden apart onderzocht. De empirische resultaten worden geïntegreerd in een simulatiemodel dat ingezet wordt om de effecten van mobiliteitsbelastingen of -subsidies te simuleren. We vertrekken hiervoor enerzijds van gedetailleerde gegevens uit het verleden over de aankopen van voertuigen in Vlaanderen, anderzijds van een discreet keuze-experiment bij een representatieve steekproef in Vlaanderen. Daarnaast gebruiken we geneste en gemixte logitmodellen.

Periode

Van 2021 tot 2023

Opdrachtgever

Vlaanderen - Departement Financiën en Begroting

Ons team

Inge Mayeres, Emanuela Peduzzi, Rosanne Vanpée
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign