Ecosysteemanalyse van lokale verkeerstellingsdata

23074
TML ondersteunde de Vlaamse overheid bij het verbeteren van lokale verkeerstellingsdata voor het FLOMOVIA-model, met als doel nauwkeurigere inzichten in verkeersintensiteiten op lokale wegen. Dit omvatte het opstellen van samenwerkings- en financieringsmodellen en het creëren van een oplossingencatalogus.


Vanuit verschillende hoeken is er vraag naar een beter aanbod van lokale (multimodale) verkeerstellingsdata. De vragende partijen zijn divers: enerzijds is er interesse bij verschillende entiteiten van de Vlaamse overheid, zowel binnen als buiten het domein mobiliteit, anderzijds staat het onderwerp hoog op de agenda van Smart Flanders, wat aangeeft dat er ook in de centrumsteden een nood is.

De aanleiding van deze opdracht was de nood bij verschillende entiteiten van de Vlaamse overheid aan meer lokale verkeersdata voor het FLOMOVIA-model. FLOMOVIA is een verkeerspropagatiemodel dat gevoed wordt met verkeerstellingen door middel van dubbele lussen op de snelwegen en tijdelijke tellingen op het onderliggend wegennet. Daarnaast worden floating car data gebruikt om inzichten te bekomen in realistische snelheden en reistijden. FLOMOVIA propageert deze tellingen, zodat ook de links waarop geen telpost zit toch gekoppeld kunnen worden aan een (combinatie van) telpost(en). Hoe meer tellingen, hoe nauwkeuriger de modelresultaten. Het doel van deze opdracht was meer lokale verkeersdata te genereren die voor alle betrokken stakeholders een meerwaarde biedt, specifiek door een oplossing te vinden voor de ontbrekende tellingen (meestal op lokale wegen). Het ultieme doel van FLOMOVIA was om verkeersintensiteiten (en snelheden) te kennen tot op het niveau van lokale wegen. 

Eerst brachten we het ecosysteem en de waarde-uitwisselingen in kaart en dienden we onze kennis grondig op te bouwen. Starten deden we met een kennisbad, waarna we overgingen naar desktoponderzoek. Dit bereidde ons voor op de focusgesprekken. Met de vergaarde informatie uit de voorgaande stappen richtten we een werkgroep op waarin verschillende leden van het ecosysteem samenkwamen. We bouwden verder op de informatie die we verkregen over de actoren en brachten de reeds bestaande oplossingen in beeld, die we evalueerden om uitspraken te kunnen doen over hun verdere uitbouw. Dit leidde tot de oplossingencatalogus, dat door lokale besturen direct gebruikt kan worden. Vervolgens werkten we mogelijke samenwerkings- en financieringsmodellen uit. Aan de hand van deze modellen scherpten we de verschillende rollen en verantwoordelijkheden - waaronder de centrale coördinatie - scherp. De coördinator garandeerde het voortbestaan van een functionerende oplossingencatalogus door middel van een duurzaam ecosysteem.

TML ondersteunde het in kaart brengen van het ecosysteem en later het opmaken van de samenwerkings- en financieringsmodellen. Daarnaast waren we verantwoordelijk voor de concrete uitwerking van de oplossingencatalogus.

Periode

2024

Opdrachtgever

Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)

Partners

Common Ground

Ons team

Evelyn De Wachter, Rodric Frederix, Sven Maerivoet, Bart Ons, Roeland Vandenberghe, Jeroen Vanbiervliet
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign