Effectbeoordeling van beleidsmaatregelen rond geharmoniseerde Rivier Informatie Diensten

22003
Van 2022 tot 2023
TML droeg bij aan een studie die de economische, sociale en milieueffecten van mogelijke beleidsmaatregelen voor de nieuwe Europese Richtlijn rond Rivier Informatie Diensten onderzocht, met name de scenario-ontwikkeling en de methodiek rond het berekenen van de milieu-impact. De bevindingen van het rapport zullen de Europese Commissie helpen bij het opstellen van een voorstel voor de richtlijn.


De diverse impacts werden zoveel mogelijk becijferd en vergeleken in een overzichtstabel. Aanvullend werd gekeken naar politieke haalbaarheid, proportionaliteit enz. Voor de verschillende opties werd er gekeken naar de concrete impact op de binnenvaartsector. Daarbij speelde mee hoe het varen zelf wordt beïnvloed (doorstroming, administratie, veiligheid enz.), maar ook de kosten die het ontwikkelen van een nieuw RID-systeem met zich meebrengt, voor zowel de systeembeheerder als de gebruiker.

TML hielp mee met de voorbereiding van de scenario-ontwikkeling en de methodiek rond de berekening van de milieu-impact.

Op basis van de aanbeveling van het rapport stelt de Europese Commissie een voorstel op voor de nieuwe richtlijn, die vervolgens ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de andere wetgevende instanties van de EU.

Periode

Van 2022 tot 2023

Opdrachtgever

DG MOVE (Mobility and Transport)

Partners

Ramboll, Panteia, UA-TPR

Ons team

Tim Breemersch, Roeland Vandenberghe
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign