Verkeersmanagement voor geconnecteerde en zelfrijdende voertuigen (TM4CAD)

21002
Van 2021 tot 2023
TML onderzocht de rol van infrastructuur op verschillende niveaus van Infrastructure Support for Automated Driving (ISAD) om Operational Design Domains (ODD) voor geconnecteerde en zelfrijdende voertuigen te creëren. Het team identificeerde een set ODD-attributen, ontwikkelde systeemarchitecturen voor informatie-uitwisseling en bood aanbevelingen aan nationale wegenautoriteiten op basis van inzichten uit praktijkgevallen en de integratie van perspectieven van systeemontwikkelaars en wegbeheerders.

 

Het TM4CAD-project richtte zich op het verbeteren van de samenwerking tussen geconnecteerde en zelfrijdende voertuigen en verkeersmanagement om de veilige introductie van geautomatiseerde voertuigen te garanderen. Dit is vooral belangrijk voor hogere automatiseringsniveaus, die afhankelijk zijn van informatie over het zogenaamde Operational Design Domain (ODD). Het ODD beschrijft de omstandigheden waarin een automatisch systeem veilig kan functioneren, zoals infrastructuurkenmerken, weersomstandigheden en verkeerssituaties.


Om deze veiligheid te waarborgen, moeten systemen voor geconnecteerde en zelfrijdende voertuigen in realtime weten of de ODD-beperkingen worden overschreden. Hoewel interne sensoren zoals camera’s en radars veel informatie verzamelen, is aanvullende data van externe bronnen, zoals weersensoren en verkeersdataplatforms, essentieel. Door deze samenwerking wordt niet alleen de technologie veiliger, maar krijgen ook weggebruikers en beheerders inzicht in wat het systeem wel en niet kan.
 

Om een ​​volledig begrip te krijgen van verkeersbeheer voor geconnecteerde, zelfrijdende voertuigen, werkte TML mee aan volgende taken:
  • Het volledige scala aan ODD-kenmerken identificeren, op basis van ervaring met het werken aan problemen met ODD’s in standaardisatieactiviteiten en in andere gerelateerde onderzoeksprojecten.
  • De zeer verschillende perspectieven van de ontwikkelaars van geconnecteerde en geautomatiseerde systemen en de wegbeheerders en operators integreren door met hen in dialoog te gaan.
  • Aanbevelingen formuleren over hoe verkeersmanagement en geconnecteerde, zelfrijdende voertuigen best kunnen samenwerken met ontwikkelaars en autoconstructeurs.

Periode

Van 2021 tot 2023

Opdrachtgever

CEDR

Partners

MAP traffic management (Nederland), Traficon (Finland), Warwick University (Verenigd Koninkrijk), Steve Shladover (onafhankelijk consultant) en Keio University (Japan)

Ons team

Sven Maerivoet, Bart Ons
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign