CIVITAS PORTIS
CIVITAS PORTIS had als belangrijkste doelstelling om de duurzaamheid in Europese havensteden te verbeteren. Het project is opgezet vanuit het besef dat havensteden eigenlijk twee centra hebben: het stadscentrum en de haven. Dat kan leiden tot concurrerende en soms tegenstrijdige eisen aan het vervoersnetwerk. In de loop van het CIVITAS PORTIS-project werkten 33 partners uit vijf Europese havensteden samen met zes onderzoekspartners - waaronder TML. Daarbij implementeerden ze 49 innovatieve en duurzame mobiliteitsmaatregelen om de toegankelijkheid en duurzaamheid van hun steden en havens te verbeteren. Het project ging uitdagingen aan zoals het afstemmen van stads- en havenprioriteiten, het gebruik van uitgebreide gegevens, de overstap naar duurzame vervoerswijzen, het optimaliseren van multimodale systemen en het efficiënter maken van goederenstromen.
De deelnemende steden in het project waren Aberdeen (Schotland), Antwerpen (België), Constanta (Roemenië), Klaipeda (Litouwen), Triëste (Italië) en daarnaast Ningbo (China) als waarnemende stad.
TML analyseerde de overdraagbaarheid van deze maatregelen naar andere steden en organiseerde webinars, trainingssessies en workshops. Het project bracht ook wereldwijde samenwerkingsverbanden tot stand via AIVP (de internationale vereniging van steden en havens) en creëerde 15 fiches die de voorwaarden voor het repliceren van succesvolle maatregelen belichten.
CIVITAS PORTIS heeft ervoor gezorgd dat 80% van de maatregelen na het project wordt voortgezet, waarbij verschillende maatregelen regionaal worden opgeschaald. De geïntegreerde aanpak - gericht op bestuur, gedragsverandering en betrokkenheid van belanghebbenden - biedt een kader voor toekomstige projecten en bevordert duurzame en leefbare omgevingen in havensteden in heel Europa. De inzichten zullen ook worden gebruikt voor andere CIVITAS-initiatieven zoals SUMPs-Up.