TML'ers aan het woord! #7

In deze rubriek stellen we je graag voor aan onze collega's op TML. Op die manier leer je ons wat beter kennen en ontdek je wat iedereen binnen TML doet. Recent hadden we een gesprek met Ruben, Rodric en Evelyn!

Dag iedereen, en bedankt om even tijd voor ons vrij te maken. Vertel eens, hoe zijn jullie bij TML terecht gekomen?
Ruben: Ik had net aan de KU Leuven mijn doctoraat afgewerkt in de verkeerskunde, toen ik tijdens een receptie door Griet werd aangesproken in verband met een nieuw Europees project (High Tool).  TML kende ik al van de seminaries destijds. Het feit dat ze in Leuven zaten vond ik een groot voordeel. Daarnaast bod TML veel vrijheid voor zelfontwikkeling en zelfstandigheid. Zo begon ik eind 2012 ook voor TML te werken, eerst deeltijds naast een rol als postdoc aan de KU Leuven. Na een jaar beide jobs te combineren, besloot ik om de academische wereld te laten en voltijds bij TML te werken.
Rodric: Na mijn doctoraat aan de KU Leuven besloot ik om voor TML te gaan werken. Ik had al wat op de markt rondgekeken, en kwam af en toe naar de seminaries die TML organiseerde. Het leek me een toffe plek om te gaan werken, en men deed er concreet onderzoek. Er was net een economisch project gestart, wat me heel interessant leek. Als verkeerskundige heb ik me dan bijgeschoold met een cursus economie (onder het motto: modellen zijn modellen). Dat maakt dat ik als verkeerskundige nu over extra kennis beschik en economen beter kan begrijpen en met hen meepraten.
Evelyn: Voorheen deed ik academisch onderzoek naar klimaatverandering, maar was op zoek naar een nieuwe job en wou meer richting mobiliteit gaan. De vacature van TML die op LinkedIn verscheen leek me interessant, en ik voelde dat ik er zeker iets aan kon bijdragen.

Via omzwervingen komt men dan toch bij TML uit, dat is fijn om te horen. En wat zijn jullie achtergronden?
Ruben/Rodric: Wij zijn beiden burgerlijk ingenieur bouwkunde. We vonden vooral het vak Verkeerskunde interessant. Daar zit verkeersstroomtheorie in, en zelfs al is dat vrij wiskundig, toch staat het heel dicht bij de werkelijkheid. Er zit een menselijke component in, en die maakt het interessanter en uitdagender. Het is is een discipline waar veel richtingen samenkomen, en je met met iedereen over kan praten. Uiteindelijk schreven we in ons laatste jaar samen een thesis, waarbij we voetgangersstromen in stations modelleerden. Daarna werden we gevraagd om verder onderzoek aan de KU Leuven te doen. 
Evelyn: Ik was al van jongs af aan geïnteresseerd in sterrenkunde, en heb dat toen in Nederland (Universiteit Leiden) gestudeerd. Daarna werd mijn interesse in klimaat en klimaatverandering gewekt; het was minder abstract en een (ook voor mij) sterk aanwezig thema. Daarna deed ik in Zwitserland een doctoraat rond klimaatverandering, heb nog een jaar postdoctoraal onderzoek in Frankrijk gedaan, en heb daarna bij het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie gewerkt.

Ongelooflijk! En geweldig interessant! En wat zijn jullie dagelijkse bezigheden, nu jullie op TML werken?
Ruben: Ik ben nu in eerste instantie projectleider van de Verkeerslichten Coördinatie Centrale (VLCC). Ik ondersteun ook de studie voor een veiliger en vlotter ontwerp van de A12. Daarnaast is er de laatste jaren nog overkoepelende projectcoördinatie binnen TML bijgekomen. Het is vooral het VLCC project dat mijn favoriet is. Het is zeer omvangrijk, complex en kent grote uitdagingen. Er zit veel variatie in, gaande van data analyses, microsimulaties, opstellen van lichtenregelingen, tot onderhandelen met de opdrachtgever en de interne opvolging en aansturing van alle taken. Het geeft me veel voldoening als alles lukt.
Rodric: Een groot deel van mijn tijd gaat naar de VLCC, waar ik de meer uitdagende dingen voor mijn rekening neem. Denk maar aan de coördinatie van meerdere naburige kruispunten, en dat in combinatie met openbaar vervoer. Dat is mijn specialiteit, en ik ontwikkel daarbij allerlei tools die voor de verkeerslichtenregelingen leiden tot meer efficiëntie en betere data-analyses. Want verkeerslichtenregelingen zijn allesbehalve bandwerk; het zijn hele grote puzzels waarin er allerlei tegengestelde dingen gevraagd worden. Het is een kunst om die toch op een of andere manier zo goed mogelijk met elkaar te harmoniseren. Daarnaast werik ook aan onze eigen verkeersmodellen, met onder andere het dynamisch verkeersmodel van Antwerpen, het MOMENTUM project, en de koppeling met Telraam.
Evelyn: Ik werk mee aan Europese projecten waarin duurzame mobiliteitsmaatregelen worden geïmplementeerd. Daarbij helpen we mee aan de evaluatie ervan, sturen we deze en meten we zo hun impact. Ook ben ik bij enkele kleinere projecten betrokken, waaronder de audit van het fietsbeleid in Grez-Doiceau, een analyse van het urban mobility package, en een studie rond ethiek waarbij we nagingen of sociaal armere groepen meer of minder kans hebben om in gebieden met steden te wonen waar er problemen met de luchtkwaliteit zijn. Ik ben me ook heel bewust van deadlines, en efficiënt moeten werken om alles in de voorziene tijd klaar te krijgen.

Dat klinkt allemaal zo fascinerend, en enorm divers! Jullie spelen een belangrijke rol in het leven van TML. Maar vertel eens, wat gebeurt er zoal in jullie leven buiten TML?
Ruben: Ik fiets in mijn vrije tijd. Tot een aantal jaren geleden was dit vrij intens: tienduizend kilometer per jaar, deelnames aan sportieve wedstrijden, in totaal zo’n twintig cyclo’s in de Ardennen, Alpen en de Vogezen, 150 tot 200 kilometer door de bergen fietsen, en zelfs aan de 12u van Zolder meefietsen. Soms fiets ik nog met vrienden in ploegverband, maar sinds mijn twee kinderen er zijn, fiets ik vooral toch voor mijn plezier. Ik wou me al langer aansluiten bij een fietsclub in de buurt, dat is er nu “post-corona” eindelijk van gekomen. Daarnaast speel ik graag gezelschapsspellen, en dan vooral redelijk strategische, complexe spellen, die zo’n twee tot drie uren kunnen duren.
Rodric: Ah, ik speel ook heel graag gezelschapsspellen! Daarnaast ben ik ook graag buiten mijn werk bezig met allerlei analyses en nadenken over dingen. Ik voetbal wel graag, maar dat is meer zaalvoetbal-achtig. Met TML speelden we zo wekelijks buiten, maar door corona is dat uitgesteld. Fietsen vind ik ook aangenaam, soms met enkele TML’ers, maar ik doe het niet té fervent. Het is iets heel ontspannends.
Evelyn: Ik ben een fervente fietser, en vond het daarom enorm leuk om mee te werken aan de audit-studie. Ik probeer ook om alles met de fiets te doen. En met dat ik een dochter heb gekregen, zoek ik een nieuw evenwicht los van het werken-dochter-slapen-patroon. 

Bedankt voor jullie tijd. Het was echt tof om dit gesprek met jullie te voeren!
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign