Kansenrapport slimme/duurzame mobiliteit in België

19040
Van 2019 tot 2020
TML voerde een sectorstudie uit naar duurzame en slimme mobiliteit in België om economische kansen voor het Nederlands bedrijfsleven te ontwikkelen, waarbij belangrijke uitdagingen zoals congestie, duurzaamheid en bereikbaarheid werden geanalyseerd. De studie verkende verschillende thema’s, zoals fietsbeleid, intelligente transportsystemen en alternatieve brandstoffen.


In het kader van de ontwikkeling van economische kansen voor het Nederlands bedrijfsleven (business development) voerde Transport & Mobility Leuven een sectorstudie uit naar duurzame/slimme mobiliteit in België. veel 
Wat betreft dit laatste staat België voor een reeks uitdagingen, waaronder congestie, duurzaamheid, leefbaarheid, veiligheid, bereikbaarheid en ontsluiting. Om deze beleidsmatig op te lossen, dient men niet alleen te kijken naar duurzame en slimme technologieën en methodes, maar ook naar de stimulatie van gedragsveranderingen en het nemen van budgettaire/fiscale maatregelen. Het is bijgevolg belangrijk om een slim, duurzaam en betaalbaar mobiliteitssysteem in te richten voor de stedelijke en rurale omgeving, inclusief soortgelijke oplossingen voor de transport- en logistieke sector in België.

Ook in Nederland spelen de eerder vermelde uitdagingen een rol. Daarenboven is de Belgische markt belangrijk voor Nederlandse bedrijven en wordt de Nederlandse kennis en kunde in België gewaardeerd. Voorbeelden hiervan zijn de kennis op het vlak van fietsen (infrastructuur, beleid, veiligheid enz.), intelligente transportsystemen, laadsystemen voor elektrische voertuigen …

In deze studie gingen we daarom dieper in op verschillende thema’s zoals
  • het Belgische beleidskader (op federaal, gewestelijk en lokaal niveau),
  • het fietsbeleid (gelet op woon-werkverkeer, fietssnelwegen en cargofietsen) met gewestoverschrijdende aspecten,
  • ITS, C-ITS, geconnecteerde en intelligente voertuigen (inclusief autonome voertuigen en pelotons),
  • Mobility-as-a-Service (MaaS) en gedeelde mobiliteit (fietsen, auto’s, steps …),
  • ontwikkelingen inzake openbaar vervoer (beleid en concrete (grensoverschrijdende) investeringsplannen),
  • verkeersveiligheid,
  • alternatieve brandstoffen (elektrisch, LNG, waterstof) en
  • overzicht van de sleutelspelers op het gebied van slimme/duurzame mobiliteit in België en Nederland.

De resultaten staan beschreven in het Kansenrapport slimme/duurzame mobiliteit in België en kan je downloaden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Periode

Van 2019 tot 2020

Opdrachtgever

Nederlandse Ambassade in België

Partners

/

Ons team

Griet De Ceuster, Eef Delhaye, Sven Maerivoet, Kris Vanherle, Bruno Van Zeebroeck
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign