TERM 2019: De eerste en laatste kilometer – de sleutel tot duurzaam stedelijk transport

18064
Van 2019 tot 2021
Het Europees Milieuagentschap publiceert jaarlijks het TERM-rapport, dat de milieueffecten van transportactiviteiten en de voortgang van transportbeleidsdoelstellingen analyseert. In het TERM 2019-rapport onderzocht TML de impact van duurzame transportopties op stedelijke mobiliteit en goederenvervoer.


Elk jaar publiceert het Europees Milieuagentschap haar TERM-rapport, dat de milieueffecten van transportactiviteiten onder de loep neemt. Dit jaarlijks rapport geeft een overzicht van de huidige ontwikkelingen op vlak van transport en milieu en brengt de vooruitgang op vlak van transportbeleidsdoelstellingen in kaart. Binnen het Europese topiccentrum voor luchtvervuiling, transport-, geluids- en industriële vervuiling (ETC/ATNI) leiden we de taak voor het opstellen van de rapporten voor de jaren 2019 - 2021. Het 
TERM 2019-rapport werd gepubliceerd in februari 2020.


In deze studie evalueren we hoe groene en duurzame transportopties voor de eerste en laatste kilometer van een reizigerstraject, zoals bijvoorbeeld fietsen, steps of andere manieren van verplaatsingen over korte afstand, de mobiliteitssystemen in steden kan beïnvloeden. Daarnaast analyseren we hoe innovatieve leveringsdiensten van en naar de stad en in de binnenstad zelf het stedelijk goederenvervoer duurzamer kunnen maken. Dit gaat dan bijvoorbeeld over het gebruik van drones voor leveringstoepassingen.

Alle steden staan voor de uitdaging om efficiënte, gezonde en milieuvriendelijke mobiliteit te ontwikkelen en aan te bieden. Stadsbewoners worden vaker blootgesteld aan luchtverontreiniging, lawaai en druk verkeer dan mensen die buiten de stad wonen. Steden zijn ook een belangrijke bron van broeikasgasemissies, die bijdragen tot de klimaatverandering. Een groot deel hiervan is afkomstig van transport. Overstappen van inefficiënte en vervuilende vervoerswijzen is een van de strategieën om deze maatschappelijke kosten te verminderen. De verkenning van mobiliteitsopties voor de eerste en laatste kilometer, bijvoorbeeld de bus, kan helpen deze verschuiving te bewerkstelligen. Hierdoor vergroten de aantrekkelijkheid en efficiëntie van duurzame vervoerswijzen.
Al deze opties zijn ook relevant voor het vervoer over langere afstanden, zelfs als ze in een stedelijke context worden gebruikt. Dit is omdat ze de keuze van vervoerswijzen voor langere reizen met vertrek- of aankomstpunt in steden kunnen beïnvloeden, zowel voor het personen- als het goederenvervoer. Zij kunnen daarom ook helpen om het mobiliteitssysteem buiten de stadsgrenzen vorm te geven.

Onze analyses zijn gebaseerd op literatuuronderzoek. We geven een uitgebreid overzicht van alle belangrijke opties voor personen- en goederenvervoer. We beschrijven de context van stedelijke mobiliteit en de beleidscontext en presenteren de huidige stand van de wetenschappelijke kennis over hun milieu- en gezondheidseffecten. Daarnaast beschrijven we ook de beperkingen van deze opties en het kader waarin ze het meest doeltreffend kunnen zijn. Het doel is om beleidsmakers, planners en transportgebruikers te helpen goed geïnformeerde keuzes te maken.

Periode

Van 2019 tot 2021

Opdrachtgever

Europees Milieuagentschap

Partners

NILU (coordinator of ETC/ATNI consortium) en ETC/ATNI partners

Ons team

Inge Mayeres, Bruno Van Zeebroeck
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign