Vlaamse kilometerheffing voor het goederenvervoer

22043
Van 2022 tot 2023
Deze studie onderzoekt hoe het goederenvervoer in Vlaanderen verder kan worden verduurzaamd door aanpassingen van de kilometerheffing, met aandacht voor emissievrij vrachtvervoer, CO2-differentiatie en de invoering van een kilometerheffing voor bestelwagens. TML past diverse analysemethoden toe, waaronder deskresearch en het TREMOVE-model, om de juridische, technische, financiële en fiscale implicaties van deze maatregelen te evalueren.


De volgende drie onderzoeksvragen zullen aan bod komen, op basis van de visienota “Bijkomende maatregelen klimaat” van 5 november 2021 van de Vlaamse Regering:
  1. De mogelijkheden tot aanmoediging van emissievrij vrachtvervoer door de invoering van een gunstig belastingregime binnen de kilometerheffing.
  2. De mogelijkheden tot invoering van een CO2-differentiatie in de kilometerheffing.
  3. Een verkennend juridisch en technisch onderzoek van een kilometerheffing voor bestelwagens.
Het doel van deze studie is een analyse van de mogelijke effecten van de drie genoemde maatregelen. We zullen daarbij kijken naar de juridische, technische, financiële en fiscale implicaties en aandachtspunten. TML zal verschillende methodes toepassen voor de analyse, waaronder deskresearch, empirische analyse en modellering.

Voor de impact op de transportvraag, de modale keuze, de keuze van het wegtype en de emissies maken we gebruik van het TREMOVE-model, dat ook werd ingezet bij het recente project rond de wegenheffing voor lichte voertuigen.

Periode

Van 2022 tot 2023

Opdrachtgever

Departement MOW

Partners

Eubelius, KPMG

Ons team

Ruth Evers, Christophe Heyndrickx, Inge Mayeres, Rosanne Vanpée
© 2025 Transport & Mobility Leuven | Westsite: Online Oplossingen en Webdesign